Как да направя подкаст


Статията съдържа съвети за начинаещи и видео лекция на тема как да запишете и публикувате подкаст

Преди да започнете трябва да знаете, че ви трябват:

 • Малко месечни пари за онлайн услуги
 • Микрофон/и
 • Затворени слушалки
 • Компютър и интернет

Микрофони и слушалки

Ако сте сериозни, инвестирайте в микрофон. Добри USB опции за начинаещи са:

В този подкаст Еленко ползва R0DE NT-USB, а Владо Rode M3 със звукова карта Scarlett

Микрофонът трябва да е поставен така, че да не се влияе от тропане по масата и да не ви пречи ако гледате екран пред вас (при отдалечен запис). Може да помислите и за инвестиция в studio arm, която ще направи записването на дълги епизоди много по-приятно. 

За слушалките е важно да са плътни (in-ear или студийни), за да не изтича звук от тях обратно в микрофона. Гледайте да нямате скърцащи столове, включени климатици, разгонени животни или други източници на шум.

Ако това не е достатъчно, направили сме изчерпателен списък на всички джаджи и софтуер, които ползваме. 

Вижте и как го правят This American Life – техния списък с ресурси.

Запис

Малко за акустиката – постарайте се да сте в максимално тиха стая, затворени врати и да не „гледате“ директно срещу стена, за да няма ехо. Избягвайте да сте близо до голи стени.

Идеалното местоположение е да бъдете в средата на стаята, далеч от всякакви стени. Стаите с високи тавани са проблем, защото имат ехо. Един от основните източници на шум са улиците, така че търсете стая, която не гледа към натоварена улица или булевард.

Задължително преди да запишете нещо, направете няколко теста и ги изслушайте – няма нищо по разочароващо да сте записали епизод (с гости) и да видите че не става. Само един участник да не звучи добре, това проваля целия запис.

В зависимост от това дали сте сами или имате един няколко госта, подкастът може да бъде записан отдалечено (по интернет) или заедно в стая или студио.

Отдалечен запис

Отдалеченият запис е двама или повече души, които провеждат разговор по интернет, като софтуер записва гласа на всеки от тях на отделен трак и най-често го качва в „облака“.

В Говори ѝнтернет ползваме софтуера Cast за тази цел. С него всеки участник в разговора отваря връзка в браузъра, където попада във виртуално студио за запис. Гласът на всеки е на отделна писта (трак), което помага да се регулира нивото на звука ако някой е тих, микрофона е кофти или да се направят настройки, според тембъра или шума около него.

Освен Cast, може да пробвате и алтернативни подобни варианти като RINGR или Zencastr.

В стая или студио

Апаратурата на Говори ѝнтернет за на живо: микрофони R0DE M3 и рекордер Zoom H6n 

Ако записвате на живо, постарайте се да сте в максимално голяма стая, на 3-4 метра един от друг.

За да запишете на живо ви трябват микрофони, рекордер или компютър с многоканална звукова карта и софтуер за запис. Пробвали сме да записваме с Garageband за Mac, и 4-канална карта, но е сложно и трудно за следене. За жив запис ви препоръчваме да си купите рекордер Zoom H6 (защото има вграден миксер и може да ползва до 6 микрофона) или Zoom H4 с XLR „аналогови“ микрофони.

Микрофоните, които ползваме за живи записи (Rode M3) мога да бъдат захранвани от собствени батерии или да черпят енергия от рикордера (така наречения phantom mode). Ние ползваме phantom mode, защото така в микрофоните няма батерии и са много по-леки и приятни за държане, а и не се налага да се грижите и за техните батерии. Важно е да знаете, че ако рикордера захранва 4 микркфона и черпи енергия от своята вградена батерия, има опасност батерията му да свърши по време на записа, затова ние свързваме рикордера към електрическата мрежа и така елиминираме този проблем.

Задължително при запис на живо единият водещ трябва да е е с мониторни слушалки включени в рекордера, за да следи как звучи записа и дали всеки от гостите се чува.

Софтуер за редакция

След като направите записа, трябва да махнете излишното в началото и края, да сложите джингли, песни и да му оправите нивата (да усилите тихите части и да изрежете пукания, кашляния и т.н. Най-лесния начин е да намерите приятел звуков инженер, но ако нямате, може да ползвате Audacity. Софтуерът е стар и бавен, но работи на всички платформи и е безплатен.

Ако ползвате Macintosh, препоръчваме отново Audacity за корекции, или Fission за линейна редакция на файловете. Forecast ще ви помогне да компресирайте файла и да сложите „глави“ или chapters. За PC ползваме Podreel.

Софтуерът за редактиране Fission

Компресиране (encoding) на файла към mp3 или mp4

Препоръчваме ви при редакция да ползвате WAV или AIFF файлове които нямат компресия и качеството е най-доброто което може да се постигне. След като имате епизода финализиран като съдържание, трябва да го компресирате към по-малък файл. Препоръчваме да е 192 kbps и стерео, variable bit rate, без значение от формата (mp3 или aac). Ако е само говор, може файла да е на по-нисък битрейт и да е моно.

Публикуване на съдържанието

 До тук имате файлът за предаването. Но подкастът представлява RSS емисия (XML feed) с прикачени линкове към файл, както и няколко допълнителни полета: автор, сайт, продължителност на епизодите, подходящ ли е за деца, etc. За да генерирате този фийд, може да подходите по 2 начина. 

 1. Ако не ви се занимава с технически детайли, препоръчваме да изберете all-in-one платформа като fireside.fm или podbean. При тях плюсовете са че не се ви тормозят технически детайли – само им мятате файл + данни за него и те го обнародват и по платформите. Минусите са че не притежавате фийда си, плащате $10-50 на месец такси и няма много опции за настройки.
 2. Ако сте сериозни, ви съветвеме да си направите сайт (този е направен на WordPress) и да ползвате Seriously Simple Podcasting приставка, който да ви генерира фийда. Плюсовете са че имате пълен контрол над фийда си и нямате месечни разходи.

При създаването на фийда се убедете че сте въвели точна мета информация, защото тя ще ви класира в правилната категория в агрегаторите и ще ви показва пред света:

 • Автор/и
 • Заглавие
 • Подзаглавие
 • Описание
 • Език
 • Изображение (квадрат, минимум 1440 пиксела страна)
 • Категории
 • Подкатегории
 • Сайт
 • Мейл за контакти

Хостинг на аудио файловете

Ако вашият хост има доволно дисково пространство и трафик може да хоствате файловете си на вашия сървър с горния плъгин. В Говори ѝнтернет по исторически причини ползваме Soundcloud, което докарва допълнителни слушания от потребителите на Soundcloud, защото там сме навързали последователи. В WordPress сайта ни публикуваме линкове към файловете във Soundcloud, така получаваме и от тяхната статистика.

Как публикуваме ГЍ

Как публикуваме ГЍ

Мрежи за публикуване на подкасти

След като имате файл и генериран фийд, трябва да сте готови да го публикувате по мрежите: 

 • Spotify
 • Apple iTunes Store
 • Google Podcasts

Забелязали сме че след като се появят там, малко по-късно подкастите се показват и в другите агрегатори или апове като Overcast или Pocket casts.

Spotify

За да влезете в Spotify, направете акаунт на вашия подкаст (да не е ваш личен) и го публикувайте като въведете фийда в podcasters.spotify.com. Освен че ще ви слушат хората със Spotify, те ще ви дадат статистика за слушателите като пол и възраст във вашия дашборд.

Apple iTunes Store

За да публикувате в iTunes Store ви трябва Apple ID (препоръчваме ви да не е личното ви), после трябва да публикувате фийда ви на адрес: itunesconnect.apple.com. Apple ще ви даде и статистика колко души остават до края на всеки епизод.

Google Podcasts

За да го публикувате там, следвайте инструкциите през техния сайт. Едно от изискванията е сайта ви да има XML карта (sitemap) за по-лесно индексиране.

За финал

Ако имате въпроси как да публикувате даден подкаст или искате да продуцирате и да ви помогнем, пишете ни на info@govori-internet.com.

Видео лекция

Ето лекция на Еленко на WordCamp Sofia 2018 Contributor Day.

https://wordpress.tv/2018/12/10/elenko-elenkov-workshop-podcasting-with-wordpress/
Лекция за как да направим подкаст с популярен WordPress плъгин